Tudáskút
Tudáskút

ELŐSZÓ

A PhotoTrip ezen rovatát annak szenteljük, hogy tudásbázisként szolgáljon. Érdekességek, információk, tippek, trükkök, tanácsok, leírások és útmutatók. Mindezek természetesen a PhotoTrip mindenen átívelő alap mondanivalói, az utazás, a fotózás, az élmények és azok megosztásának égisze alatt. Természetesen nem, vagy nem csak a saját „okosságainkat” szeretnénk megosztani, sőt! Szerencsére számtalan hasznos, informatív, nagytudású oldal lelhető fel az interneten, amelyek anyagából időről időre meríteni fogunk.

 

Természetesen nem szeretnénk más tollával ékeskedni, minden alkalommal feltüntetjük majd az eredeti anyag forrását, szerzőjét is. Azon vagyunk, hogy kétirányú együttműködéseket alakítsunk ki jó néhány, a fotózással, utazással foglalkozó bloggal, internetes oldallal, fórummal és egyéb online felülettel annak érdekében, hogy mindig friss, érdekes, izgalmas témákkal, cikkekkel és egyéb tartalmakkal rukkolhassunk elő. Ebben természetesen a ti segítségeteket is várjuk! Írjátok meg nekünk, amennyiben ismertek, olvastok olyan (angol nyelvű) internetes oldalt, amelynek tartalma joggal számíthat a PhotoTrip olvasóinak érdeklődésére, és mi megvizsgáljuk ezen oldalak tartalmának közreadási lehetőségeit. 

Ez tehát az első ilyen cikk, ezúttal a fotózás a téma. Ráadásul – csak hogy rögtön legyen benne egy kis csavar – nem arról szólunk, hogy mit csináljunk, hanem arról, hogy mit ne. A cikk a picturecorrect.com-on jelent meg eredetileg, a cikk szerzője Peter Timko, aki a Proud Photography nevű online fotósiskolának ír.

 

KLISÉK A FOTOGRÁFIÁBAN

A fotózásnak, fényképezésnek ugyanúgy vannak divatos irányzatai, mint bármilyen más kreatív „iparágnak”. Egy vállalkozó szellem eljátszadozik valamivel, majd előjön egy új látványvilággal, kinézettel amely aztán tovaterjed és hamarosan a világot elárasztják a másolat (értsd: nagyon hasonló megjelenésű) fotók. Ezen technikák némelyike az újdonság varázsának halványulása után is hosszasan kitart és majdhogynem vizuális klisék lesznek belőlük.

Van, amikor ez rendben is van. Jó tisztában lenni a „túlcsinált” fotográfiai trendekkel – akár ki is próbálni azt néhány saját képen hogy lássuk nekünk mennyire jön be a dolog. De legyünk nagyon elővigyázatosak, ne engedjük hogy ezek a klisék állandó ismérvei legyenek a portfóliónknak. Ha valaki ki akar tűnni a fotográfusok közül, akkor annak saját egyedi stílust kell kifejlesztenie. 

Íme néhány kipróbálnivaló példa, de mindenki legyen óvatos a portfóliójába történő beillesztésüknél.

 

COLOR ISOLATION – EGY SZÍN ELKÜLÖNÍTÉSE

Annyit tesz, hogy a fotó egy elemét színesben hagyjuk miközben minden mást fekete-fehérre változtatunk. Ez egy „post-processing” (utómunka) eljárás amely bizonyos esetekben működik, ugyanakkor vezeti a „túlcsinálós” vizuális trükkök listáját. Ehelyett érdemes kipróbálni ennek az eljárásnak egy kevésbé klisé-szerű változatát.

Obejktum elkülönítése
Obejktum elkülönítése

 

Különítsünk el a kép egyik objektuma helyett egy színt! Dolgozzunk ki egy képet, amelyen a zöldek vibrálóak maradnak miközben minden más fekete-fehér. Sokkal nehezebb megcsinálni de nagyon érdekes eredményeket hozhat.

 

THE DUTCH ANGLE – A HOLLAND SZÖG

Más néven Batman Angle (Batman Szög) vagy Dutch Tilt (Holland Döntés). Akkor beszélünk erről, amikor a portré és a tájkép tájolás között tartjuk a gépünket annak érdekében hogy a tárgy minél nagyobb része férjen a képre. Néha működik ez is, amikor a nézők vizuális érzékelését akarjuk „megpörgetni”, ám legtöbbször általános kényelmetlen érzést kelt amely végül is kedvezőtlen.

A holland szög
A holland szög

Cseréljünk inkább objektívet, változtassuk meg a látószögünket mielőtt ezt a technikát alkalmazzuk, amelyet egyébként széleskörűen alkalmaztak a régi Batman TV-sorozatban (innen származik a neve). Régimódi, agyonhasznált és általában vannak ennél jobb opcióik.

 

RIKÍTÓ VÍZJELEK

A hiúság csúcsa egy kis egészséges paranoiával kombinálva. A metaadatok, digitális vízjelek és olyan keresőmotorok korában, mint amilyen a TinEye, a képek interneten történő használatának nyomon követése nem is olyan bonyolult.

Rikító vízjel
Rikító vízjel

Nem kell a képeidet irdatlan vízjelekkel eltakarnod annak érdekében hogy a neved megjelenítsd. Lecsökkenti a kép értékét, bizonytalannak és faragatlannak mutat téged, a kép készítőjét.

 

OVERSATURATED HDR – TÚLTELÍTETT HDR

Az úgynevezett High Dynamic Range (HDR, magas dinamikatartományú) fotográfia érdekes eljárás. De időnként előfordul, hogy a képek túltelítetté (over-saturated) válnak . Ez is egyike azoknak a technikáknak, amelyeket halálra használtak. Igen, teljes mértékben érdemes megtanulni hogy készül. Nagyon jó tanulmány arra, hogy kell a kontrasztot és a színmélységet kezelni, de ne hagyatkozzunk erre a módszerre, mint egyedüli jótevőre.

Túltelített HDR
Túltelített HDR

Ha rajongójává akarsz válni mindennek, ami összefügg a színekkel, akkor légy testszín-rajongó! Hogy egy portré természetesnek látszódjon semmi sem múlja felül a jó minőségű, természetes bőrszínek fontosságát.

 

HEAVY VIGNETTING – TÚLZOTT VIGNETTÁLÁS

Semmi sem kiált amatőr munkát jobban, mint a túlzott vignettállás függetlenül attól, hogy valódi „termék”-e vagy az utómunka során került előállításra (ami még nagyobb bűn). Vágd a képet szűkebbre vagy vásárolj egy keretet inkább.

 

Túlzott vignettállás
Túlzott vignettállás

Egy jó fotográfiának nincs szüksége efféle trükkökre ahhoz, hogy az emberek figyelmét a tárgyra irányítsa.

 

WRITING ON THE PICTURES – FELIRATOK A KÉPEKEN

Egy újabb minőségromboló amatőr módszer, ami nem csak hogy keveset ad hozzá a képhez, ráadásul elrabolja a nézők azon képességét, hogy a maguk számára értelmezzék a képet. A helyett, hogy a nézőt gondolkodásra bátorítani inkább megmondja nekik mit gondoljanak.

Képfelirat a képen
Képfelirat a képen

A minőségi fotó megáll a saját lábán és nincs szüksége segítségre ahhoz, hogy érzelmet csikarjon ki a nézőből. Kerüljük a kísértést arra, hogy megragadjuk az orrukat és odahúzzuk őket, ahova mi szeretnénk.

 

Ha van olyan módszer, ami szerintetek is klisévé vált, pláne ha „túlhasználják” azt, írjátok meg nekünk éppúgy, mint hogy mit szóltok a fentiekhez. Van bennük igazság, esetleg nem értetek egyet a cikk egyik-másik gondolatával? Osszátok meg velünk a véleményeteket!

Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük