Digitális világunkban rengeteg színes kép fölött siklunk el úgy, hogy igazán sokat nem is nézünk meg rendesen. Hiszen annyira sok impulzust kap a szemünk és az agyunk, hogy sokszor átsiklunk egy-egy megragadó kép felett. Az én tekintetem biztos, hogy megakad ha egy fekete-fehér kép a látókörömbe kerül. A tiétek?

A fekete-fehér képekkel az alkotó könnyebben tudja szemléltetni azt amit ő maga is meglátott abban a pillanatban, vagy egy formában amit megörökített. Fekete-fehér képekkel könnyebb szemléltetni azokat a pillanatokat amelyeket sokan nem is látnak és amiket legtöbbször csak fotósok látnak meg. Könnyebb érzékeltetni a drámaiságot, mélyebbé, érzelmesebbé teheti a fotót. A phototrip.hu PHOTO SHOOT rovatának első bejegyzésében néhány általam készített fekete-fehér képet osztok meg veletek. Nagyrészt utazások és családi események alkalmával készültek.

Az első néhány kép kisgyermekekről készült főként édesanyjukkal. Ezzel a témával nagyon nem lehet mellélőni hiszen a két szereplő közötti szoros természetes ragaszkodást, szeretetet könnyű ábrázol kiemelni.

Egy nagyon kedves ismerősünk és a kislánya, egy nyári kirándulás alkalmával készült a kép. Rekkenő melegben egy kis ebédre próbálja lányát rávenni, akinek természetesen a környezete sokkal érdekesebb volt. Végtelen türelmet és szeretetet áraszt a kép.

 

Ez a kép 2012 ben készült az első Cyprusi utazásunkkor rokonainknál. A család legkisebb tagján édesanyja múlhatatlan figyelme és ragaszkodása.

 

2014 nyáron készítettem, kuzinom életének egyik legboldogabb napján.

 

A „Pillangómacska”. A legelső képen még édesanyja „szárnyai” alatt, idén már minket kellett megóvni 🙂

 

2014 Szicília, Cefalú. Egy idősebb halász készíti elő a hálóját valószínűleg a hajnali halászatra.

A következő 3 kép számomra a hosszú, fárasztó az élet rögös útjait már megjárt, megfáradt utazót és a megérdemelt pihenést szemléltetik, egyszerűen feketén-fehéren. Nektek mi jut még eszetekbe ezekről a képekről?

2013-ban Palotáson készült. Az idős úr fáradhatatlan kitartással elejtette zsákmányát, ez már nem az első komoly megpróbáltatása lehetett…

 

kb. 1800 m-re a tengerszint felett, Szicília, Etna 2014.

 

Málta, úton Comino felé, 2014.

A következő képen a hölgy előtt álló meredek, hosszú út, vajon kire várhat?

Nicosia, 2015

A fekete-fehér képek nagyszerűen kiemelik a formákat, láttatják azt amit sokan színesben, élőben észre sem vesznek.

Kenderes-Bánhalma, 2014 egy elhagyatott mezőgazdasági épületben.

Előfordulhat, hogy nem akarunk semmi különöset kiemelni egy monokróm képpel, csak egyszerűen feldob egy olyat, ami színesben tucat lenne.

Szicília, 2014 Cefalú, beach.

Az utolsó kép csak részben monokróm. Ezt a képet szándékosan hagytam utoljára, szeretném ha írnátok pár sort bennetek milyen gondolatokat ébreszt a kép?

Kenderes-Bánhalma, 2014.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a fekete-fehér képekhez. Hamarosan egy újabb bejegyzéssel érkezem itt. Addig is olvasgassatok és ne feledjétek itt a nyár, útra fel!

Piku

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük