Phototrip environmental portrait photoshoot 5
Phototrip environmental portrait photoshoot

Az environmental portrait (nem is tudom mi a leghelyesebb magyar megfelelője ennek a kifejezésnek) olyan portét jelent, ami a “modell”, vagyis a kép szereplőjének természetes környezetében készül el, jellemzően az alany életére/munkakörnyezetére is rávilágít. Az ilyen környezetben készített képek jobban megmutatják és kihangsúlyozzák a szereplő karakterét, könnyebbé téve a személyiségének kihangsúlyozását az egyébként is látható vonásokon és fizikai jellemzőkön túl. Ráadásul saját környezetében mindenki kicsit jobban érzi magát, mint például egy idegen műteremben, ezáltal lazábban, természetesebben viselkedik, ami a fotó munkáját könnyíti meg.

Mi, a Photorip “legénysége” is időről időre kapunk felkéréseket ilyen típusú fotózásra, ebből most megmutatunk egyet.

 

Szeretett kolléganőnk, Annamari, (aki azóta nekem volt kolléganőmmé vált) arra az elhatározásra jutott, hogy az új projektjéhez (ami egy vállalkozás is egyben) új weboldalt csinál. Ő egyébként kitűnő grafikus, designer, belső építész és art director, így a site megtervezése egyrészt nem okozott neki problémát, másrészt nagyon határozott elképzelései voltak az oldal megjelenését, színvilágát, stílusát illetően (ami az ő tudásával persze nem meglepő). Viszont a honlapon felhasználandó – saját magáról készítendő –  képek ügyében kicsit tanácstalanabb volt. gyorsan rövidre zártuk a dolgot vele, és az augusztus egyik vasárnap délutánján össze is raktuk a felszerelésünket náluk az irodában. Az eszközök előkészítése után – miközben persze a jól bevált módon beszélgetéssel, kérdezősködéssel, viccelgetéssel igyekeztünk oldani, lazítani az ilyen szituációkhoz nem szokott, így kissé feszült “áldozatunkat” – felmértük a környezetet, a fényviszonyokat, aztán egy gyors megbeszélés keretében megbeszéltük a fotók közös koncepcióját Annamarival, aki ekkorra már átöltözött, sminkelt, és tulajdonképpen készen állt a képek elkészítésére. Persze minden kezdet nehéz, de ahogy haladtunk előre a fotók beállításával és elkészítésével annál könnyebb volt az együttműködés. A sikeres feloldódás után pedig már gördülékenyen haladtunk a végkifejlet felé.

A képek elsődleges visszanézésekor minden résztvevő úgy érezte hogy megfelelő anyagot sikerült összehoznunk, így következhetett az utómunka. A kész képek közül kiválasztottak pedig Annamária site-jára kerültek, amit itt tudtok megnézni:

Jó kis lendületes délután volt az, Piku és jómagam is sokat tanultunk és tapasztaltunk menet közben (ami egyébként természetesen mindig így van amikor kamerát veszünk a kezünkbe), tulajdonképpen szeretjük is a végeredményt, nézzétek meg Ti is a képeket itt a bejegyzés végén!

Legközelebb – ha minden igaz – egy edzőtermi kitelepülős fotózásról számolunk majd be…